Köpa hund på kennel

Det är dags att köpa hund och du har bestämt dig för att det blir en rashund, och du vet också vilken ras det ska bli. Men var ska du köpa hunden? Det finns annonser på Blocket, på Facebook, i hundforum, och så finns det många uppfödare av rasen runtom i landet. Spelar det någon roll om man köper från en kennel eller från en privatperson? Och vad bör man tänka på när man ska köpa en hund?

Du kan hitta en fin och trevlig sällskapshund om du köper från en privatperson via en Blocketannons. Men risken är ändå stor att du köper av någon som inte riktigt vet vad den gett sig in på, och därför varken ger dig eller valpen de bästa förutsättningarna. Kanske är det någon som tycker att det vore mysigt att ta valpar efter sin tik, men inte har kritiskt granskat varken tiken eller hanen för att se om de är lämpliga att avla på. Genom att istället köpa hund från en kennel kan du känna dig mycket säkrare på att du köper en hund av någon som har erfarenhet av både avel och av rasen i fråga.

Hur hittar man rätt kennel? Det finns flera sätt att gå tillväga på och beror lite på vad du ska ha hunden till. Personliga rekommendationer är förstås alltid bra, men saknar du sådana kan du istället besöka utställningar, tävlingar eller andra verksamheter där rasen finns representerad. Prata med olika hundar och hundägare, och om du gillar en hund, fråga varifrån den kommer och om ägaren kan rekommendera den kenneln. Du kan också fråga i rasspecifika forum och grupper på nätet vilka kennlar i din del av landet som andra rekommenderar. Tänk på att först beskriva vad för slags hund du är ute efter, då uppfödare inom vissa raser kan ha lite olika inriktning (till exempel kan vissa avla mer på jaktegenskaper och andra mer på sociala hundar).

Ett bra sätt att hitta rätt uppfödare är att kontakta rasklubben och diskutera med dem. De kan rasen och de känner till de uppfödare som är anslutna till klubben. De brukar också ha koll på var det planeras valpar eller finns valpar som letar efter ett nytt hem.

När du väl har hittat en kennel bör du besöka den och bilda dig en uppfattning om både uppfödaren och hundens föräldrar. En bra uppfödare ska kunna ge dig svar på dina frågor och också finnas kvar som ett stöd efter det att valpen har flyttat hem till dig.